Business & Finance Τετάρτη 18/01/2023, 19:15
BUSINESS & FINANCE

Η Microsoft, η Amazon και άλλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν απολύσει πάνω από 60.000 υπαλλήλους τον τελευταίο χρόνο

Οι απολύσεις έρχονται καθώς οι ψηφιακοί διαφημιστές μειώνουν τις δαπάνες και ο αυξανόμενος πληθωρισμός περιορίζει την κατανάλωση.

Η Microsoft, η Amazon και άλλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν απολύσει πάνω από 60.000 υπαλλήλους τον τελευταίο χρόνο

Οι περικοπές θέσεων εργασίας στο χώρο της τεχνολογίας συσσωρεύονται, καθώς οι εταιρείες που ηγήθηκαν της 10ετούς ανοδικής αγοράς προσαρμόζονται σε μια νέα πραγματικότητα.

Η Microsoft ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απολύει 10.000 υπαλλήλους, γεγονός που θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της εταιρείας κατά λιγότερο από 5%. Η Amazon ξεκίνησε επίσης έναν νέο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας την Τετάρτη, οι οποίες αναμένεται να καταργήσουν περισσότερες από 18.000 θέσεις εργασίας και να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη μείωση του εργατικού δυναμικού στην 28χρονη ιστορία του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου.

Οι απολύσεις έρχονται σε μια περίοδο επιβράδυνσης της ανάπτυξης, υψηλότερων επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και φόβων για πιθανή ύφεση το επόμενο έτος.

Ακολουθούν μερικές από τις σημαντικότερες περικοπές στον κλάδο της τεχνολογίας μέχρι στιγμής. Όλοι οι αριθμοί είναι προσεγγιστικοί και βασίζονται σε καταθέσεις, δημόσιες δηλώσεις και αναφορές στα μέσα ενημέρωσης:

Microsoft: 10.000 θέσεις εργασίας

Η Microsoft περικόπτει 10.000 υπαλλήλους έως τις 31 Μαρτίου, καθώς η εταιρεία παραγωγής λογισμικού προετοιμάζεται για βραδύτερη αύξηση των εσόδων της. Ο διευθύνων σύμβουλος Satya Nadella ανακοίνωσε την κίνηση αυτή σε υπόμνημα προς τους εργαζόμενους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Microsoft την Τετάρτη. Η κίνηση θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της Microsoft κατά λιγότερο από 5% και ορισμένοι εργαζόμενοι θα μάθουν αυτή την εβδομάδα αν θα χάσουν τη δουλειά τους, έγραψε.

Amazon: 18.000 θέσεις εργασίας

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Άντι Τζάσι δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να απολύσει περισσότερους από 18.000 υπαλλήλους, κυρίως στα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού και εμπορικών καταστημάτων. Αυτό έγινε αφού η Amazon δήλωσε τον Νοέμβριο ότι επρόκειτο να μειώσει το προσωπικό της. Το CNBC ανέφερε τότε ότι η εταιρεία σκόπευε να απολύσει περίπου 10.000 υπαλλήλους.

Η Amazon είχε προχωρήσει σε ένα σερί προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, με το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της εταιρείας να ξεπερνά τα 1,6 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021, από 798.000 το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Alphabet (Verily): 230 θέσεις εργασίας

Η μητρική εταιρεία Alphabet της Google είχε αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις απολύσεις μέχρι τον Ιανουάριο, όταν προχώρησε σε απολύσεις του 15% των εργαζομένων από το τμήμα επιστημών υγείας Verily. Η ίδια η Google δεν έχει προβεί σε σημαντικές απολύσεις έως τις 18 Ιανουαρίου, αλλά οι εργαζόμενοι ανησυχούν όλο και περισσότερο.

Crypto.com: Crypto: 500 θέσεις εργασίας

Η Crypto.com ανακοίνωσε σχέδια για την απόλυση του 20% του εργατικού δυναμικού της στις 13 Ιανουαρίου. Η εταιρεία είχε 2.450 υπαλλήλους, σύμφωνα με τα στοιχεία της PitchBook, γεγονός που υποδηλώνει ότι απολύθηκαν περίπου 490 εργαζόμενοι. 

Ο διευθύνων σύμβουλος Kris Marszalek δήλωσε σε ανάρτηση στο blog ότι το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης αναπτύχθηκε «φιλόδοξα», αλλά δεν μπόρεσε να αντέξει την κατάρρευση της αυτοκρατορίας κρυπτογράφησης FTX του Sam Bankman-Fried χωρίς τις περαιτέρω περικοπές.

Coinbase: 2.000 θέσεις εργασίας

Στις 10 Ιανουαρίου, η Coinbase ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει περίπου το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει τα μετρητά της κατά τη διάρκεια της ύφεσης της αγοράς κρυπτογράφησης.

Το ανταλλακτήριο σχεδιάζει να περικόψει 950 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο blog. Η Coinbase, η οποία είχε περίπου 4.700 υπαλλήλους στα τέλη Σεπτεμβρίου, είχε ήδη μειώσει το 18% του εργατικού δυναμικού της τον Ιούνιο, λέγοντας ότι έπρεπε να διαχειριστεί το κόστος μετά την «πολύ γρήγορη» ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της ανοδικής αγοράς.

Salesforce: 7.000 θέσεις εργασίας

Η Salesforce περικόπτει το 10% του προσωπικού της και μειώνει ορισμένους χώρους γραφείων στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στις 4 Ιανουαρίου. Η εταιρεία απασχολούσε περισσότερους από 79.000 εργαζομένους τον Δεκέμβριο.

Σε επιστολή του προς τους εργαζομένους, ο συνδιευθύνων σύμβουλος Marc Benioff δήλωσε ότι οι πελάτες ήταν πιο «μετρημένοι» στις αγοραστικές τους αποφάσεις, δεδομένου του δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, γεγονός που οδήγησε την Salesforce να λάβει αυτή την «πολύ δύσκολη απόφαση».

Meta: 11.000 θέσεις εργασίας

Η μητρική εταιρεία του Facebook Meta ανακοίνωσε τον Νοέμβριο τον πιο σημαντικό γύρο απολύσεων που έχει κάνει ποτέ. Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει το 13% του προσωπικού της, το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους.

Οι απογοητευτικές προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 εξαφάνισε το ένα τέταρτο της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας και ώθησε τη μετοχή στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2016.

Οι περικοπές του τεχνολογικού γίγαντα έρχονται αφού επέκτεινε τον αριθμό των εργαζομένων κατά περίπου 60% κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η επιχείρηση έχει πληγεί από τον ανταγωνισμό από αντιπάλους όπως η TikTok, την ευρεία επιβράδυνση των διαδικτυακών διαφημιστικών δαπανών και τις προκλήσεις από τις αλλαγές στο iOS της Apple.

Twitter: 3.700 θέσεις εργασίας

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Οκτωβρίου, ο νέος ιδιοκτήτης Elon Musk απέλυσε περίπου 3.700 υπαλλήλους, σύμφωνα με εσωτερικές επικοινωνίες που έχει στη διάθεσή του το CNBC. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο μισό προσωπικό. Έκτοτε, ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων παραιτηθεί, αφού ο Musk άλλαξε κάποιες πολιτικές της εταιρείας σχετικά με την εργασία από το σπίτι και έγραψε ότι αναμένει από όλους τους εργαζόμενους να δεσμευτούν σε ένα σκληροπυρηνικό εργασιακό περιβάλλον.

Σε ένα tweet στις 4 Νοεμβρίου, ο Musk δήλωσε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να απολύσει υπαλλήλους, καθώς η εταιρεία έχανε 4 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Lyft: 700 θέσεις εργασίας

Η Lyft ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι περικόπτει το 13% του προσωπικού της, δηλαδή περίπου 700 θέσεις εργασίας. Σε μια επιστολή προς τους εργαζόμενους, ο διευθύνων σύμβουλος Logan Green και ο πρόεδρος John Zimmer επισήμαναν «μια πιθανή ύφεση κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος» και την αύξηση του κόστους ασφάλισης για τις μετακινήσεις.

Stripe: 1.100 θέσεις εργασίας

Ο γίγαντας ηλεκτρονικών πληρωμών Stripe ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι σχεδιάζει να απολύσει περίπου το 14% του προσωπικού του, που αντιστοιχεί σε περίπου 1.100 υπαλλήλους. 

Ο διευθύνων σύμβουλος Patrick Collison έγραψε σε υπόμνημα προς το προσωπικό ότι οι περικοπές ήταν αναγκαίες εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού, φόβων για επικείμενη ύφεση, υψηλότερων επιτοκίων, ενεργειακών σοκ, αυστηρότερων επενδυτικών προϋπολογισμών και σπανιότερης χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων. Στο σύνολό τους, οι παράγοντες αυτοί σηματοδοτούν ότι «το 2022 αποτελεί την αρχή ενός διαφορετικού οικονομικού κλίματος», ανέφερε.

Η Stripe αποτιμήθηκε στα 95 δισ. δολάρια πέρυσι και φέρεται να μείωσε την εσωτερική της αποτίμηση στα 74 δισ. δολάρια τον Ιούλιο.

Shopify: 1.000 θέσεις εργασίας

Τον Ιούλιο, η Shopify ανακοίνωσε ότι απέλυσε 1.000 εργαζομένους, που αντιστοιχεί στο 10% των εργαζομένων της παγκοσμίως. 

Σε ένα υπόμνημα προς το προσωπικό, ο CEO Tobi Lutke αναγνώρισε ότι είχε εκτιμήσει λανθασμένα πόσο καιρό θα διαρκούσε η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω της πανδημίας και δήλωσε ότι η εταιρεία πλήττεται από την ευρύτερη υποχώρηση των διαδικτυακών δαπανών. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά 78% το 2022.

Netflix: 450 θέσεις εργασίας

Η Netflix ανακοίνωσε δύο γύρους απολύσεων. Τον Μάιο, η υπηρεσία streaming κατάργησε 150 θέσεις εργασίας, αφού η Netflix ανακοίνωσε την πρώτη απώλεια συνδρομητών της εδώ και μια δεκαετία. Στα τέλη Ιουνίου, το Netflix ανακοίνωσε άλλες 300 απολύσεις. 

Σε δήλωσή της προς τους εργαζόμενους η εταιρεία ανέφερε: «Ενώ συνεχίζουμε να επενδύουμε σημαντικά στην επιχείρηση, κάναμε αυτές τις προσαρμογές ώστε το κόστος μας να αυξάνεται σύμφωνα με την πιο αργή αύξηση των εσόδων μας». 

Snap: 1.000 θέσεις εργασίας

Στα τέλη Αυγούστου, η Snap ανακοίνωσε ότι απέλυσε το 20% του εργατικού δυναμικού της, το οποίο αντιστοιχεί σε πάνω από 1.000 υπαλλήλους. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Snap, Evan Spiegel είπε στους υπαλλήλους σε υπόμνημα ότι η εταιρεία πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του επιχειρησιακού πλάνου της για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις.

Robinhood: 1.100 θέσεις εργασίας

Η Robinhood προχώρησε σε μείωση κατά 23% του προσωπικού της τον Αύγουστο, αφού είχε ήδη μειώσει κατά 9% το εργατικό δυναμικό της τον Απρίλιο, που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 1.100 υπαλλήλους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείαςVlad Tenev ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, με τον πληθωρισμό σε υψηλά 40 ετών, συνοδευόμενο από μια ευρεία κατάρρευση της αγοράς κρυπτογράφησης.

Tesla: 6.000 θέσεις εργασίας

Τον Ιούνιο, ο CEO της Tesla, Elon Musk έγραψε σε ένα email προς όλους τους εργαζόμενους ότι η εταιρεία περικόπτει το 10% των μισθωτών εργαζομένων. Η Wall Street Journal εκτίμησε ότι οι περικοπές θα αφορούσαν περίπου 6.000 υπαλλήλους.

«Η Tesla θα μειώσει τον αριθμό των μισθωτών κατά 10%, καθώς έχουμε γίνει υπεράριθμοι σε πολλούς τομείς», έγραψε ο Musk. «Σημειώστε ότι αυτό δεν ισχύει για κανέναν που κατασκευάζει πραγματικά αυτοκίνητα, μπαταρίες ή εγκαθιστά ηλιακά συστήματα. Το ωρομίσθιο προσωπικό θα αυξηθεί».

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News