BUSINESS & FINANCE

Τα επιτόκια ανεβαίνουν – Είναι καλή ιδέα τα μετρητά; H UBS απαντά

Τα επιτόκια ανεβαίνουν – Είναι καλή ιδέα τα μετρητά; H UBS απαντά

Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες κάνουν τα μετρητά να μοιάζουν πιο ελκυστικά, διαπιστώνει η UBS. Η Federal Reserve έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 425 μονάδες βάσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 250 μονάδες βάσης και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας κατά 175 μονάδες βάσης, δίνοντας τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων. 

Όμως, έστω και εάν οι θέσεις στα μετρητά μοιάζουν πιο ελκυστικές, η UBS τονίζει πως είναι λάθος να αποταμιεύει κανείς μεγάλα ποσά σε μετρητά, περιμένοντας να κάνει κάποια σημαντική εξαγορά, αντί να επενδύει τα χρήματα αυτά. 

Σύμφωνα με ανάλυση του ελβετικού επενδυτικού οίκου, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που συνηγορούν κατά της τήρησης μεγάλου μέρος ενός χαρτοφυλακίου σε μετρητά: 

• Το βαρίδι των μετρητών: Ιστορικά, οι μεγάλες θέσεις σε μετρητά επιδρούν αρνητικά στα χαρτοφυλάκια. Από το 2000, τα μετρητά σε δολάρια έχουν χάσει περίπου το 43% της πραγματικής αγοραστικής τους δύναμης, ενώ τα μετρητά σε ευρώ έχουν χάσει περίπου το 37%. Ένας καταθετικός λογαριασμός σε ελβετικό φράγκο δίνει, στο ίδιο διάστημα, μηδενικές πραγματικές αποδόσεις. Ενώ ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες στα περισσότερα μέρη του κόσμου,  η πραγματική αγοραστική δύναμη των αποταμιεύσεων σε μετρητά εξακολουθεί να «ροκανίζεται» σχεδόν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών. 
• Το κόστος του να απέχει κανείς από την αγορά:  Το να πουλήσει όλο ή μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου του, ή απλά να αποταμιεύει σε μετρητά για μελλοντικές αγορές συνεπάγεται ένα σημαντικό κόστος ευκαιρίας για έναν επενδυτή, σημειώνει η UBS. Ασφαλώς, οι καταθέσεις σε μετρητά μπορεί να υπερ-αποδώσουν έναντι των μετοχών σε μικρά χρονικά διαστήματα. Ιστορικά, κοιτάζοντας έναν οποιοδήποτε μεμονωμένο μήνα, τα μετρητά έχουν 40% πιθανότητες να υπερ-αποδώσουν σε σχέση με τις μετοχές.  Όμως, σε βάθος δεκαετίας, οι πιθανότητες πέφτουν στο 13% και σε ορίζοντα 20ετίας, κοντά στο 0%. Και ο βαθμός στον οποίο οι μετοχές υπερ-αποδίδουν έναντι των μετρητών είναι μεγάλος –κατά μέσο όρο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από το 1928.  
Ο κίνδυνος του timing της αγοράς: Εάν προσπαθεί κανείς να «πιάσει» το timing της αγοράς, συνήθως πετυχαίνει χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με το να αγοράζει και να περιμένει (buy-and-hold investing). Όταν κανείς πουλά μέρος του χαρτοφυλακίου του για να χρηματοδοτήσει κάποια μεγάλη αγορά είναι μία μορφή προσπάθειας timing της αγοράς, ακόμα και εάν στηρίζεται σε ανάγκες για δαπάνες και όχι σε μία συγκεκριμένη άποψη για την πορεία της αγοράς, σημειώνει η UBS. Επιπλέον, πωλήσεις που γίνονται σε κακό timing μπορεί να έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου. Για παράδειγμα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2009 βγήκε ένα σημαντικό μέρος των αποδόσεων της επόμενης δεκαετίας. Εάν κάποιος είχε χάσει το τρίμηνο αυτό και μόνο, θα είχε μειώσει τις αποδόσεις του από το 532% στο 446%, με βάση την πορεία του S&P 500, εξηγούν οι αναλυτές της UBS. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος συστήνει στους επενδυτές να μην τηρούν μεγάλες θέσεις σε μετρητά, οι οποίες χάνουν την αγοραστική τους δύναμη, αλλά να εφαρμόσουν μια στρατηγική ρευστότητας που θα καλύπτει τις ανάγκες ταμειακών ροών του χαρτοφυλακίου τους σε ορίζοντα 3-5 χρόνων (πρόκειται για το διάστημα που ιστορικά χρειάζεται για να ανακάμψουν οι αγορές ακόμα και από το χειρότερο bear market).

Επιπλέον, εάν κανείς χρειάζεται ρευστότητα, ακόμα και ο δανεισμός μπορεί να έχει νόημα, υπό κάποιες συνθήκες, αντί να πουλήσει επενδύσεις που κατά τα άλλα μπορούν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, ειδικά εάν έχει προηγηθεί ένα sell off και άρα έχουν χάσει μέρος της αξίας τους. «Το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, αλλά παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι προσδοκώμενες αποδόσεις των χαρτοφυλακίων, έπειτα από την κακή πορεία των μετοχών και των ομολόγων το 2022», εξηγούν οι αναλυτές. 

Διαβάστε επίσης: 

Τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις εξαφανίστηκαν

Σήμα εξόδου από τις αγορές δίνει ο El-Erian – Στροφή στα μετρητά

Πληθωρισμός: Πέντε πράγματα που πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε τα χρήματά σας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News