Business & Finance Τετάρτη 18/01/2023, 14:24
ALLIANZ RISK BAROMETER

Τι φοβούνται περισσότερο οι ελληνικές και οι ξένες επιχειρήσεις

Τι φοβούνται περισσότερο οι ελληνικές και οι ξένες επιχειρήσεις

Οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο και η διακοπή επιχειρησιακών δραστηριοτήτων αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία για τις εταιρείες παγκοσμίως, όπως προκύπτει από το βαρόμετρο της Allianz για το 2023.

Ακολουθούν οι ανησυχίες για τις μακροοικονομικές εξελίξεις όπως ο πληθωρισμός, η μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και μία επικείμενη ύφεση (άνοδος από τη θέση 10 στη θέση 3 από την προηγούμενη χρονιά), καθώς και ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης (νέος κίνδυνος στη θέση 4 της κατάταξης).

Οι επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στις πιέσεις αυτές, γεγονός που εξηγεί γιατί κίνδυνοι όπως οι φυσικές καταστροφές (πτώση από τη θέση 3 στη θέση 6) αλλά και η κλιματική αλλαγή (πτώση από τη θέση 6 στη θέση 7) υποχωρούν στη φετινή κατάταξη, μαζί με την πανδημία (από 4 στο 13 ) καθώς τα εμβόλια έδωσαν τέλος στα lockdown και τους περιορισμούς. Οι πολιτικοί κίνδυνοι και η βία είναι ακόμη ένας κίνδυνος που προστίθεται φέτος στους 10 κορυφαίους παγκοσμίως, στη θέση 10, ενώ η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού ανεβαίνει, στη θέση 8. Οι αλλαγές στη νομοθεσία και τους κανονισμούς παραμένουν βασικός κίνδυνος και παραμένουν στη θέση 5, ενώ ο κίνδυνος πυρκαγιά / έκρηξη πέφτει κατά δύο θέσεις, στο 9.

Μεγαλύτεροι κινδυνοι για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως

Τι φοβούνται περισσότερο οι ελληνικές και οι ξένες επιχειρήσεις-1

Ελλάδα 

Για την Ελλάδα, το 48% των ερωτώμενων του Allianz Risk Barometer 2023 ανέδειξε στην κορυφαία θέση την ενεργειακή κρίση αλλά και τις μακροοικονομικές εξελίξεις (ο συγκεκριμένος κίνδυνος σημείωσε φέτος σημαντική άνοδο, από την 6η θέση πέρυσι . Αντίστοιχα, τη θέση 3 στην κατάταξη μοιράζονται λόγω ισοψηφίας (35% των συμμετεχόντων στην Έρευνα) οι κυβερνο-κίνδυνοι αλλά και οι φυσικές καταστροφές. 

Ακολουθούν οι αλλαγές στη νομοθεσία και τους κανονισμούς μαζί με την κλιματική αλλαγή (22% αμφότερα), οι πολιτικοί κίνδυνοι και η βία (13%), οι επιχειρηματικές αναταραχές, όπως τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και η πυρκαγιά ή έκρηξη (αμφότερα 9%) και τέλος η χρεοκοπία (4%).

Τι φοβούνται περισσότερο οι ελληνικές και οι ξένες επιχειρήσεις-2

moneyereview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Πολυκρίσεις» η νέα νόρμα για τον πλανήτη

Επιχειρήσεις: Ο τουρισμός αντιστάθμισε τις απώλειες – «Θολό» το μέλλον

Attica Bank: Οι προκλήσεις και τα στηρίγματα για την ελληνική οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News