BUSINESS & FINANCE

Επιχορηγήσεις 1 δισ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από το νέο ΕΣΠΑ

Επιχορηγήσεις 1 δισ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από το νέο ΕΣΠΑ

Με ανοιχτή ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ξεκινά στα τέλη του μήνα η πρώτη δράση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) μέσα από το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του νέου ΕΣΠΑ. Το πρώτο πρόγραμμα με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ θα αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ και το δεύτερο, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ θα αφορά στην πράσινη μετάβαση.

Πρόκειται σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη για τα δύο «εμβληματικά προγράμματα» του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, που θα βοηθήσουν τις ΜμΕ να εκσυγχρονιστούν στο πλαίσιο της ψηφιακής οικονομίας, αλλά και να εισάγουν πράσινες λύσεις στην δραστηριότητά τους που θα τους επιτρέψουν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», περιλαμβάνει:

1. Τον Βασικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό για επιχειρήσεις που στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό, με ανώτατο όριο ενίσχυσης το ποσό των 30.000 ευρώ.

2. Τον Προηγμένο Ψηφιακό Μετασχηματισμό για επιχειρήσεις που στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας, με ελάχιστο και μέγιστο συνολικό ενισχυόμενο προϋπολογισμό από 50.000 έως και 650.000 ευρώ.

3. Τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Αιχμής για επιχειρήσεις που επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης, με ελάχιστο και μέγιστο συνολικό ενισχυόμενο προϋπολογισμό από 200.000 έως και 1,2 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα το πρόγραμμα «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» περιλαμβάνει:

1. Tον «Πράσινο Μετασχηματισμό» που αφορά επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 200 χιλ. έως και 1 εκατ. ευρώ και

2. Tην «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση» που αφορά επιχειρήσεις με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό επενδυτικού σχεδίου από 30 έως και 200 χιλ. ευρώ.

Η καινοτομία των δύο προγραμμάτων είναι ότι θα ανοίξουν με ανοιχτή ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έως ότου καλυφθεί το συνολικό ποσό των 300 + 700 εκατ. ευρώ, χωρίς δηλαδή την πρακτική των προηγουμένων ετών με αποσπασματικές προκηρύξεις ορισμένου ποσού και κλειστές ημερομηνίες γα την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Στις καινοτομίες του νέου ΕΣΠΑ είναι επίσης η νέα πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, που θα επιτρέπει στην επιχείρηση που ενδιαφέρεται να επιδοτηθεί, να την επισκέπτεται – η πλατφόρμα ανοίγει αύριο Πέμπτη – να ανοίγει το δικό της προφίλ, μέσω του οποίου θα μπορούν να αντλούνται όλα τα βασικά οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης π.χ. από το taxisnet ή την Εργάνη και έτσι να απλοποιείται η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης το ποσό του 1 δισ. ευρώ θα απορροφηθεί σταδιακά τα προσεχή 2 με 3 χρόνια και ο εκτιμώμενος αριθμός επιχειρήσεων που θα ωφεληθούν υπολογίζεται στις 56.000. Οι επιδοτήσεις που θα δοθούν καθορίζονται με βάση τον νέο χάρτη κρατικών ενισχύσεων που προβλέπει χαμηλά ποσοστά επιδοτήσεων για επιχειρήσεις στην Αττική (15%-25%), τα οποία όμως μπορούν να αυξηθούν κατά 10% για επενδύσεις που πραγματοποιούνται από μεσαίες επιχειρήσεις και κατά 20% για επενδύσεις μικρών επιχειρήσεων, εφόσον η επένδυση δεν ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ. Για την υπόλοιπη χώρα η επιδότηση ξεκινά από 30% της επένδυσης (για το Νότιο Αιγαίο) και φθάνει έως και το 50% στις υπόλοιπες περιφέρειες. Σε όλες τις περιφέρειες ισχύει η προσαύξηση του 10% ή 20% για τις επενδύσεις μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων σε συνδυασμό προσαύξηση 10% για τις περιοχές δίκαιης μετάβασης.

Διαβάστε επίσης: 

ΕΣΠΑ: Έρχονται οι δύο πρώτες προσκλήσεις 1 δισ. ευρώ για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις

ΕΣΠΑ: 700 εκατ. ευρώ για την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τσακίρης: 800 εκατ. ευρώ για την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News