BUSINESS & FINANCE

BofA: Δεν έχουν πιάσει ακόμα πάτο οι αγορές, λένε 7 στους 10 επαγγελματίες επενδυτές

BofA: Δεν έχουν πιάσει ακόμα πάτο οι αγορές, λένε 7 στους 10 επαγγελματίες επενδυτές

Οι επαγγελματίες επενδυτές παραμένουν απαισιόδοξοι, αλλά είναι πολύ λιγότερο απαισιόδοξοι σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο, διαπιστώνει η Bank of America από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε αυτό τον μήνα με τη συμμετοχή 286 fund managers που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια 772 δισ. δολαρίων.

BofA: Δεν έχουν πιάσει ακόμα πάτο οι αγορές, λένε 7 στους 10 επαγγελματίες επενδυτές-1

Με τις ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση να μειώνονται λόγω του ανοίγματος της Κίνας και με τη Fed να εκτιμάται ότι θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων  το δεύτερο τρίμηνο (φέρνοντάς τα στο 5%), οι διαχειριστές κεφαλαίων μείωσαν τις θέσεις  των χαρτοφυλακίων τους στα μετρητά στο 5,3%, στράφηκαν στις αναδυόμενες αγορές, στην Ευρώπη, στις κυκλικές μετοχές και στην τεχνολογία.

BofA: Δεν έχουν πιάσει ακόμα πάτο οι αγορές, λένε 7 στους 10 επαγγελματίες επενδυτές-2

Καθαρό ποσοστό 50% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα πέσει σε ύφεση τον επόμενο χρόνο. Πρόκειται για το χαμηλότερο σχετικό ποσοστό που έχει καταγράψει η έκθεση από τον Ιούλιο και σαφώς μειωμένο σε σχέση με το 68% του περασμένου μήνα και το 77% που είχε φτάσει τον Νοέμβριο.

Όμως, η απαισιοδοξία για την Ευρώπη διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Καθαρό ποσοστό 75% περιμένει επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας τον επόμενο χρόνο (από 80% τον περασμένο μήνα) και λιγότερο από το 5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ανάπτυξη μπορεί να βελτιωθεί στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, καθαρό ποσοστό 3% των fund managers πιστεύει ότι η νομισματική πολιτική παγκοσμίως έχει γίνει υπερβολικά περιοριστική, σε μία άποψη που καταγράφεται για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια.

BofA: Δεν έχουν πιάσει ακόμα πάτο οι αγορές, λένε 7 στους 10 επαγγελματίες επενδυτές-3

Μόλις το 5% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο μακροοικονομικός κύκλος έχει πιάσει πάτο, με την πλειοψηφία (36%) να πιστεύει ότι αυτό θα γίνει το δεύτερο τρίμηνο.

BofA: Δεν έχουν πιάσει ακόμα πάτο οι αγορές, λένε 7 στους 10 επαγγελματίες επενδυτές-4

Καθαρό ποσοστό 83% εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί τους επόμενους 12 μήνες, όμως η πλειοψηφία (34%) εξακολουθεί να βλέπει τον υψηλό πληθωρισμό σαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές (ακολουθεί ο κίνδυνος μιας βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης, με ποσοστό 20%).

Οι αγορές δεν έχουν πιάσει πάτο

Στο πλαίσιο αυτό, και παρά το ισχυρό ράλι τελευταία, οι συμμετέχοντες στο ευρωπαϊκό σκέλος της δημοσκόπησης δεν πιστεύουν ότι τα χρηματιστήρια έχουν πιάσει πάτο. Ποσοστό 73% εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα αγγίξουν νέα χαμηλά, ως απάντηση στην νομισματική σύσφιγξη και την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

BofA: Δεν έχουν πιάσει ακόμα πάτο οι αγορές, λένε 7 στους 10 επαγγελματίες επενδυτές-5

Μόνο το 5% βλέπει περιθώρια ανόδου για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξαιτίας του ανοίγματος της Κίνας και την αποκλιμάκωση της κρίσης χρέους.

BofA: Δεν έχουν πιάσει ακόμα πάτο οι αγορές, λένε 7 στους 10 επαγγελματίες επενδυτές-6

Όμως, οι επαγγελματίες επενδυτές είναι όλο και πιο αισιόδοξοι για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των αγορών, με το 70% να βλέπει περιθώρια ανόδου για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε ορίζοντα 12μήνου (έναντι ποσοστού 58% που έδινε την ίδια απάντηση τον περασμένο μήνα).

Καθαρό ποσοστό 4% δηλώνει ότι τηρεί overweight θέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, στην υψηλότερη ένδειξη από τον περασμένο Φεβρουάριο.

BofA: Δεν έχουν πιάσει ακόμα πάτο οι αγορές, λένε 7 στους 10 επαγγελματίες επενδυτές-7

Οι ασφάλειες παραμένουν ο δημοφιλέστερος κλάδος στα χαρτοφυλάκια και ακολουθούν οι τράπεζες, όπου σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των θέσεων, καθώς οι επαγγελματίες επενδυτές θεωρούν ότι πρόκειται για τον πιο υποτιμημένο κλάδο.

Διαβάστε επίσης: 

Goldman Sachs: Αποδόσεις 12% στα χρηματιστήρια φέτος, παρά το ρίσκο της ύφεσης

Bank of America: Έρχεται βουτιά άνω του 15% στις ευρωπαϊκές μετοχές έως τον Απρίλιο

Ο μοναχικός «bull»: Η Deutsche Bank περιμένει άνοδο στις ευρω-αγορές φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News