Business & Finance Δευτέρα 16/01/2023, 22:24
BUSINESS & FINANCE

Νταβός 2023: Τι πρέπει να ξέρετε για το WEF της Δευτέρας

Νταβός 2023: Τι πρέπει να ξέρετε για το WEF της Δευτέρας

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) επέστρεψε στο Νταβός για την πρώτη του χειμερινή σύνοδο μετά από τρία χρόνια με υψηλές προσδοκίες. Αριθμός ρεκόρ κυβερνητικών αξιωματούχων και ηγετών επιχειρήσεων αναμενόταν στην ελίτ ετήσια εκδήλωση.

Ωστόσο, η σκιά της επικείμενης ύφεσης κρεμόταν πάνω από το χιονισμένο ελβετικό χιονοδρομικό θέρετρο, καθώς δύο έρευνες προειδοποιούν για προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις το 2023.

Η μελέτη της PwC για τη στάση των CEO ήταν η πιο αισιόδοξη από τότε που ξεκίνησε τη σχετική έρευνα πριν από μια δεκαετία, σηματοδοτώντας μια σημαντική μεταστροφή από τις αισιόδοξες προοπτικές για το 2021 και το 2022.

Οι συμμετέχοντες στο Νταβός δήλωσαν στο Reuters ότι λίγοι τομείς αναμένουν να είναι απρόσβλητοι από τα επερχόμενα σύννεφα καταιγίδας.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα αποχώρησε από την εκδήλωση, λέγοντας ότι έπρεπε να μείνει στη χώρα του για να αντιμετωπίσει μια συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση.

Το καθεστώς της συμμετοχής της Σουηδέζας ακτιβίστριας για το κλίμα Greta Thunberg στο Νταβός αποτελεί ένα καυτό θέμα συζήτησης. Ήδη, μια εκστρατεία «διακοπής και παραίτησης» που υποστηρίζεται από τη Thunberg κερδίζει έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κατηγορίες ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες καπηλεύονται τη συζήτηση για το κλίμα.

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έστησε μια εκθαμβωτική βιτρίνα στον κεντρικό δρόμο του Νταβός, αλλά επέμεινε ότι το κατάστημά του ήταν για να διασκεδάσει τους πελάτες και τους συνεργάτες του και όχι για να προσελκύσει αγοραστές.

Νταβός 2023: Τι πρέπει να ξέρετε για το WEF της Δευτέρας-1

Τον Νοέμβριο, ο σύλλογος είχε δηλώσει ότι εξετάζει επιλογές είτε για να βρει νέες επενδύσεις είτε για να διερευνήσει την πιθανότητα πώλησής του, 17 χρόνια αφότου η οικογένεια Glazer αγόρασε τους 20 φορές πρωταθλητές της πρώτης κατηγορίας.

Ο επίσημος τερματοφύλακας Peter Schmeichel και ο διευθύνων σύμβουλος Richard Arnold θα διοργανώσουν ένα δείπνο για τους καλεσμένους την Τρίτη με καναπεδάκια και ένα ειδικό κοκτέιλ «κόκκινου διαβόλου». Ο εκτελεστικός συμπρόεδρος της Γιουνάιτεντ, Avram Glazerρ, τακτικός θαμώνας του Νταβός, αναμένεται να φτάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Idris και η Sabrina Elba είναι στους αποδέκτες των φετινών διάσημων βραβείων Crystal Awards.

Νταβός 2023: Τι πρέπει να ξέρετε για το WEF της Δευτέρας-2

Σε ομιλία τους τη Δευτέρα, οι Elba εστίασαν στη δυσχερή θέση που βρίσκονται οι μικροί αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στους πόρους που χρειάζονται και παράγουν ωστόσο το ένα τρίτο των τροφίμων του πλανήτη.

«Βρισκόμαστε εδώ στο Νταβός για να αναδείξουμε τους ανθρώπους και τις χώρες που δεν βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα τόσο πολύ όσο ο σύζυγός μου», δήλωσε η Sabrina Dhowre Elba, κοιτάζοντας τον σύντροφό της.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News