Business & Finance Σάββατο 2/01/2021, 22:53
WALL STREET

Οι εισηγμένες του S&P 500 με τριψήφια άνοδο

Τριψήφια κέρδη για έξι εταιρείες

Οι εισηγμένες του S&P 500 με τριψήφια άνοδο

Το 2020 αποτελεί ήδη παρελθόν, με τα χρηματιστήρια διεθνώς -παρά την πανδημία και την ιστορική βουτιά του Μαρτίου- να αποχαιρετούν το έτος με συνολικά κέρδη της τάξης του 14%. 

Μάλιστα, από τους πλέον κερδισμένους ήταν το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο χάρη στη συντονισμένη νομισματική και δημοσιονομική στήριξη, εκτινάχθηκε σε νέα ιστορικά ρεκόρ.

Για παράδειγμα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 16,26% μέσα στο 2020, το οποίο αποχαιρέτισε από το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, δηλαδή από τις 3.756 μονάδες. 

Μάλιστα, η πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, με τον S&P 500 να ανακτά σε χρόνο – ρεκόρ το σύνολο των απωλειών και να βαδίζει σε αχαρτογράφητα, υψηλά εδάφη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά έξι εταιρείες του δείκτη κατάφεραν να κλείσουν την χρονιά με τριψήφια κέρδη, δηλαδή πάνω από 100%. Ποιες ήταν αυτές;

  • Tesla 743%
  • Etsy 301%
  • Nvidia 121%
  • PayPal 116%
  • L Brands 105%
  • Albermarle 102%

Πολύ κοντά στο όριο του 100% διαμορφώθηκαν τα κέρδη και για τις μετοχές των εταιρειών Advanced Micro Devices και Freeport – McMoRan, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 99% και κατά 98%, αντίστοιχα.

Μάλιστα, τα κέρδη για τον δείκτη βαρόμετρο θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο μεγάλα, εφόσον οι Tesla και Etsy βρίσκονταν εξ αρχής στον S&P 500, καθώς αμφότερες προστέθηκαν μόλις το τελευταίο τετράμηνο του 2020.

Οι δύο συγκεκριμένες μετοχές, παράλληλα, αποτελούν και το καλύτερο δυνατό δείγμα, εφόσον κάποιος θέλει να μάθει τι ακριβώς έγινε το προηγούμενο έτος. Κι αυτό, διότι προέρχονται από τους δύο πιο εξελισσόμενους και πολλά υποσχόμενους κλάδους: Αυτόν της πράσινης ενέργειας και αυτόν του ηλεκτρονικού εμπορίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News