Business & Finance Κυριακή 15/01/2023, 21:03
BUSINESS & FINANCE

Ξεκινά τη Δευτέρα στο Νταβός το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ξεκινά τη Δευτέρα στο Νταβός το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Περισσότεροι από 2.700 πολιτικοί, επιχειρηματίες, μεγαλοεπενδυτές, τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί θα συγκεντρωθούν αυτή την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας για τη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που ξεκινά τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Το μεγάλο φόρουμ

Η παγκόσμια ελίτ επιστρέφει για την πρώτη χειμερινή συνάντησή της εδώ και τρία χρόνια. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα ασχοληθεί με μια σειρά προβλημάτων, από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία μέχρι τους φόβους για παγκόσμια ύφεση και πληθωρισμό. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα άλλο βασικό θέμα. Ακολουθεί μια εκ των έσω ξενάγηση στην «πολυκρίση».

Περίπου 116 δισεκατομμυριούχοι έχουν εγγραφεί για να παρευρεθούν, αν και μια ομάδα θα είναι αισθητά απούσα.

Το μεγάλο βήμα

Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να ταλανίζεται από τις νέες αποκαλύψεις για περισσότερα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του στο Γουίλμινγκτον, αλλά αυτό δεν πρόκειται να τον αποτρέψει από το να εντείνει την προσπάθειά του να απευθυνθεί στους μαύρους ψηφοφόρους για την προβλεπόμενη επανεκλογή του το 2024. Ο πρόεδρος μιλά την Κυριακή από τον άμβωνα της εκκλησίας Ebenezer Baptist Church του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην Τζόρτζια και θα τον συνοδεύσει ο νεοεκλεγείς γερουσιαστής Ραφαέλ Γουόρνοκ. 

Η μεγάλη εικόνα

Αφού τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μετριάζεται, η προσοχή στρέφεται στη ζήτηση, με την ανακοίνωση των στοιχείων λιανικών πωλήσεων του Δεκεμβρίου την Τετάρτη. Άλλες δημοσιεύσεις αυτή την εβδομάδα θα αναφέρονται στον δείκτη τιμών παραγωγού, τη βιομηχανική παραγωγή και τα στοιχεία για τη στέγαση.

Η μεγάλη σκέψη της αγοράς

Τα πράγματα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά – πραγματικά. Αυτό σημειώνει η Savita Subramanian της Bank of America, η οποία λέει ότι η ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 δεν έχει καμία σχέση με αυτές που έζησαν οι γονείς σας. 

Τα μεγάλα κέρδη

Οι εκθέσεις κερδών της Παρασκευής από την JPMorgan, την Wells Fargo και τη Citigroup απέτυχαν να κερδίσουν τους επενδυτές που ανησυχούν για την επισφαλή οικονομία που αναμένεται. Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες μπορεί τελικά να ετοιμάζονται να πληρώσουν περισσότερα στους καταθέτες οι οποίοι απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις στις καταθέσεις, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιβαρύνει τα καθαρά έσοδα από τόκους. Μείνετε συντονισμένοι καθώς η Goldman Sachs και η Morgan Stanley παρουσιάζουν τα αποτελέσματά τους την Τρίτη, ενώ η Netflix αναμένεται να κάνει το ίδιο την Πέμπτη, για περαιτέρω επιβεβαίωση μιας επικείμενης ύφεσης των κερδών. 

Η κοινή γνώμη

Τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα λειτουργούσαν κάποτε ως σφουγγάρια, απορροφώντας τους εξτρεμιστές και καθιστώντας τους ακίνδυνους. Τώρα όμως αυτές οι περιθωριακές φιγούρες κρατούν όλο και περισσότερο τις δημοκρατίες σε ομηρία, γράφει ο Ian Buruma.

Η μεγάλη δίκη

Πάνω από τέσσερα χρόνια μετά το μοιραίο tweet του σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Tesla με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η δίκη του Elon Musk για απάτη με κινητές αξίες ξεκινά την Τρίτη στο Σαν Φρανσίσκο. Ήδη, ο ιδιοκτήτης του Twitter έχει υποστεί ένα πλήγμα, αφού η προσπάθειά του να μεταφέρει τη δίκη υψηλού ρίσκου αλλού απέτυχε, παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι οι πιθανοί ένορκοι αισθάνονται ένα πάθος αρνητικότητας εναντίον του δισεκατομμυριούχου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Οι προβλέψεις του Νταβός: Ακόμα και η ελίτ δεν πέφτει πάντα μέσα

Νταβός: Η κρίση του κόστους διαβίωσης η μεγαλύτερη απειλή, σύμφωνα με το WEF

Νταβός: Ο Σολτς ο μοναδικός ηγέτης του G7 που θα παρευρεθεί στο WEF

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News