Business & Finance Σάββατο 14/01/2023, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Οι απολυμένοι εργαζόμενοι του Twitter δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις αξιώσεις τους μέσω ομαδικής αγωγής

Οι απολυμένοι εργαζόμενοι του Twitter δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις αξιώσεις τους μέσω ομαδικής αγωγής

Η Twitter Inc εξασφάλισε απόφαση που επιτρέπει στην εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναγκάσει αρκετούς απολυμένους εργαζόμενους που μηνύουν για την απόλυσή τους να επιδιώξουν τις αξιώσεις τους μέσω ατομικής διαιτησίας και όχι μέσω αγωγής συλλογικής δράσης.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Τζέιμς Ντονάτο έκρινε την Παρασκευή ότι πέντε πρώην εργαζόμενοι του Twitter που επιδιώκουν μια προτεινόμενη συλλογική αγωγή κατηγορώντας την εταιρεία ότι δεν τους ειδοποίησε εγκαίρως πριν τους απολύσει μετά την εξαγορά της από τον Έλον Μασκ πρέπει να διεκδικήσουν τις αξιώσεις τους χωριστά.

Ο Ντονάτο έκανε δεκτό το αίτημα του Twitter να αναγκάσει τους πέντε πρώην υπαλλήλους να προχωρήσουν στη διεκδίκηση των αξιώσεων τους ατομικά, επικαλούμενος συμφωνίες που υπέγραψαν με την εταιρεία.

Το Twitter δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο δικαστής του Σαν Φρανσίσκο ανέβαλε την απόφαση για το αν πρέπει να απορριφθεί ολόκληρη η ομαδική αγωγή, ωστόσο, όπως σημείωσε, τρεις άλλοι πρώην υπάλληλοι του Twitter που ισχυρίστηκαν ότι είχαν επιλέξει να μην συμμετάσχουν στη συμφωνία διαιτησίας της εταιρείας, προσχώρησαν στην αγωγή μετά την πρώτη κατάθεσή της.

Η δικηγόρος που εκπροσωπεί τους ενάγοντες, Shannon Liss-Riordan, δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει ήδη καταθέσει 300 αιτήματα για διαιτησία εκ μέρους πρώην εργαζομένων του Twitter και πιθανότατα θα καταθέσει εκατοντάδες ακόμη.

Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι δεν έλαβαν το πλήρες πακέτο αποζημίωσης που υποσχέθηκε το Twitter πριν αναλάβει ο Μασκ. Ορισμένοι έχουν επίσης ισχυριστεί διακρίσεις λόγω φύλου ή αναπηρίας.

Πέρυσι, ο Ντονάτο είχε αποφανθεί ότι το Twitter πρέπει να ειδοποιήσει τους χιλιάδες εργαζομένους που απολύθηκαν μετά την εξαγορά του από τον Μασκ, μετά από προτεινόμενη ομαδική αγωγή που κατηγορούσε την εταιρεία ότι δεν τους ειδοποίησε εγκαίρως πριν τους απολύσει.

Ο δικαστής δήλωσε ότι πριν ζητήσει από τους εργαζόμενους να υπογράψουν συμφωνίες απόλυσης που παραιτούνταν από τη δυνατότητα να μηνύσουν την εταιρεία, το Twitter πρέπει να τους δώσει «μια συνοπτική και ξεκάθαρα διατυπωμένη ειδοποίηση».

Το Twitter απέλυσε περίπου 3.700 υπαλλήλους στις αρχές Νοεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος περικοπής δαπανών από τον Μασκ και εκατοντάδες άλλοι στη συνέχεια παραιτήθηκαν.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το Twitter κατηγορήθηκε επίσης από δεκάδες πρώην υπαλλήλους για διάφορες νομικές παραβιάσεις που προέκυψαν από την εξαγορά της εταιρείας από τον Μασκ, συμπεριλαμβανομένης της στοχοποίησης γυναικών για απολύσεις και της μη καταβολής των υποσχόμενων αποζημιώσεων.

Το Twitter βρίσκεται επίσης αντιμέτωπο με τουλάχιστον τρεις καταγγελίες που κατατέθηκαν σε αμερικανικό συμβούλιο εργασίας, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν επειδή άσκησαν κριτική στην εταιρεία, προσπάθησαν να οργανώσουν απεργία και άλλες συμπεριφορές που προστατεύονται από την ομοσπονδιακή εργατική νομοθεσία.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News