Business & Finance Σάββατο 14/01/2023, 11:48
BUSINESS & FINANCE

Μητσοτάκης: Έναρξη των εργασιών για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη

Μητσοτάκης: Έναρξη των εργασιών για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη

(upd) Tην έναρξη υλοποίησης της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη κήρυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου. Η νέα μονάδα, η οποία αναμένεται να εγκαινιαστεί σε 32 μήνες, προβλέπεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

Η νέα μονάδα, ισχύος 840 μεγαβάτ, θα κατασκευαστεί με τη σύμπραξη τριών ομίλων, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του ομίλου Κοπελούζου και σε στρατηγικό σημείο (στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης), σε περιοχή δηλαδή που διασταυρώνονται υποδομές εφοδιασμού με φυσικό αέριο αλλά και δίκτυα διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων μέσω των οποίων θα μπορεί να εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια προς τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία κ.α. Σημειώνεται ότι θα συνδεθεί στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στη Νέα Σάντα, όπου καταλήγει και η δεύτερη γραμμή διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (Νέα Σάντα- Maritsa East), έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών σε 1400 MW για την κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1700 MW για την κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

«Η Αλεξανδρούπολη έχει και θα συνεχίσει να έχει έναν εξαιρετικά κομβικό γεωπολιτικό, ενεργειακό και αναπτυξιακό ρόλο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακή πύλη εισόδου με περιφερειακή και ευρωπαϊκή διάσταση και «οι αγωγοί TAP και IGB θα διατρέχουν τη Βαλκανική, ώστε να τροφοδοτούν την ευρύτερη περιοχή μας, και αύριο, γιατί όχι, να φτάνουν μέχρι και στην Ουκρανία».

«Αυτή η νέα μονάδα, την οποία ουσιαστικά θεμελιώνουμε σήμερα, απαντά και στις πιέσεις του παρόντος, απαντά, όμως, και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Θα αυξήσει τη δυνατότητα, μας να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα, μειώνοντας και τις εισαγωγές ρεύματος, αλλά κυρίως αυξάνοντας τις εξαγωγές», είπε ο πρωθυπουργός.

Η Αλεξανδρούπολη αποκτά στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα και, όπως σημείωσε, «Φιλοδοξούμε να είμαστε πάροχος ενεργειακής ασφαλείας για τους γείτονές μας στα Βαλκάνια».

Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης θα κοστίσει 400.000.000 ευρώ, θα απασχολήσει 800 εργαζόμενους και σταδιακά θα προσλάβει 100 στελέχη. Μαζί με τον πλωτό σταθμό απεναεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU, που θα είναι έτοιμος το 2024, αποτελούν ένα «δίδυμο δυναμικό βήμα στην ενεργειακή εποχή του αύριο», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στα όσα έχει κάνει η κυβέρνησή του για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και υπογράμμισε : «Όλα αυτά που έγιναν μέχρι σήμερα δεν έγιναν ούτε τυχαία, ούτε και εύκολα. Επιτεύχθηκαν χάρη σε μία διορατική, τολμηρή, αλλά και γρήγορη ενεργειακή πολιτική, η οποία, με μεγάλη ταχύτητα, προσάρμοσε και σε αυτόν τον τομέα τις εθνικές δυνατότητες στη διεθνή πραγματικότητα. Έπρεπε και οφείλαμε αυτή τη δοκιμασία να τη μετατρέψουμε σε μία ευκαιρία και αυτό ακριβώς κάναμε».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου υπεγράφη συμφωνία με την οποία η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξαγόρασαν από τον όμιλο Κοπελούζου το 51% και 29% αντίστοιχα της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» που αναπτύσσει τη μονάδα ενώ η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου διατηρεί το 20% των μετοχών. Η κατασκευή της νέας μονάδας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News