Business & Finance Παρασκευή 13/01/2023, 20:45
ΒUSINESS & FINANCE

Reuters: Έτοιμες για την ύφεση οι αμερικανικές τράπεζες

Reuters: Έτοιμες για την ύφεση οι αμερικανικές τράπεζες

Η ύφεση έρχεται για τις αμερικανικές τράπεζες, όμως «φοράει άνετα παπούτσια». Οι JPMorgan, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo, όλες προειδοποίησαν για επιβράδυνση της οικονομίες στα σημερινά τριμηνιαία αποτελέσματά τους. Ωστόσο, οι πιστωτικοί όμιλοι εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι δανειολήπτες τους μπορούν εύκολα να αντεπεξέλθουν σε μία μεγαλύτερη επιβράδυνση. 

Οι μεγάλες τράπεζες επιβαρύνονται με υψηλότερο κόστος στην πιθανότητα αύξησης των επισφαλών δανείων. Συνολικά, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ έβαλαν στην άκρη 6,2 δισ.δολάρια στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, ένα-τρίτο περισσότερα απ΄ό,τι είχαν προβλέψει στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Το ήμισυ ήταν για την κάλυψη του ήδη επισφαλούς χρέους τους, ενώ το υπόλοιπο για το χρέος που πρόκειται να προστεθεί. 

Η ύφεση ωστόσο που όλοι προβλέπουν, φαίνεται αρκετά συνηθισμένη. Ας πάρουμε τις πιστωτικές κάρτες, μία από τις πιο ριψοκίνδυνες πτυχές του χρέους. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ, βλέπει αύξηση των υπερημεριών, αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα. Η Bank of America έχει απομειώσει την αξία μόλις του 1,7% του χρέους των πιστωτικών καρτών της σε ετήσια βάση συγκριτικά με το μέσο όρο του 2,7% από το 2013. Η JPMorgan αναφέρει ότι το ποσοστό΄ημερημερίας των πελατών της κυμαίνεται στο 80% των προ της πανδημίας επιπέδων. 

Ωστόσο, παρά την αύξηση του προβληματικού χρέους, οι πιστωτικοί όμιλοι είναι καλά προετοιμασμένοι για μία επιβράδυνση. Η Citi έχει βάλει στην άκρη αρκετά κεφάλαια για να καλύψει υπερημερίες στο 7,6% των δανείων των πιστωτικών καρτών της, περίπου ποσοστό τριπλάσιο του σημερινού επιπέδου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις υπόλοιπες τράπεζες. Περισσότερο από μία δεκαετία αυστηρής πειραρχίας μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 σε συνδυασμό με ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, οι τράπεζες έχουν ισχυρές αντιστάσεις. Η Βank of America με έναν αριθμό δανείων αντίστοιχο με αυτόν του 2009, διαθέτει επαρκές κεφάλαιο το οποίο λειτουργεί ως ανάχωμα σε περίπτωση αύξησης των επισφαλειών. 

Βεβαίως όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι τράπεζες μπορούν να αγνοήσουν τον κίνδυνο στάσης πληρωμών. Ωστόσο, προς το παρόν, ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι οι πελάτες γίνονται πιο απαιτητικοί με αυτά που περιμένουν να κερδίσουν από τις καταθέσεις. Όσο πιο υψηλά τα επιτόκια τόσο και μεγαλύτερη η ανταμοιβή. Ωστόσο, όλοι οι μεγάλοι πιστωτικοί όμιλοι που ανακοίνωσαν σήμερα τριμηνιαία αποτελέσματα προειδοποίησαν ότι αυτό θα υπονομεύσει τα έντοκα έσοδα που εκπροσωπούν και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους. Προς το παρόν, οι αυξανόμενες ανησυχίες έχουν να κάνουν με την κάμψη της εμπιστοσύνης και όχι με την υπονόμευση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. 

    
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Πάνω από τις προβλέψεις τα αποτελέσματα BofA και JP Morgan
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News