Δελτια Τυπου Παρασκευή 23/12/2022, 16:25
ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

5 tips για να εκτυπώνεις σωστά και οικονομικά κάθε φορά

5 tips για να εκτυπώνεις σωστά και οικονομικά κάθε φορά

Αν και λίγο πολύ όλοι σχεδόν γνωρίζουν τα βασικά της εκτύπωσης, αρκετοί είναι εκείνοι που δεν ξέρουν ορισμένες λεπτομέρειες. Μερικά tips τα οποία εάν τα ακολουθήσεις όχι μόνο θα βγάζεις καλύτερα αποτελέσματα αλλά θα μειώσεις και αρκετά το κόστος εκτύπωσης. Πάμε να τα δούμε.

5 tips για να εκτυπώνεις σωστά και οικονομικά κάθε φορά-1

1 – Βρες τον κατάλληλο εκτυπωτή

Η λίστα μας ξεκινάει με το να επιλέξεις τον κατάλληλο εκτυπωτή. Όπως ξέρεις, τίποτα δεν μπορεί να εκτυπωθεί εάν δεν έχεις… εκτυπωτή! Είναι το βασικό εργαλείο που χρειάζεσαι. 

Ποια είναι όμως τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ήταν καλό να διαλέξεις τον δικό σου εκτυπωτή; Όπως σε κάθε είδους μηχάνημα, έτσι και στους εκτυπωτές, η νούμερο ένα προτεραιότητα που πρέπει να θέσεις πριν αγοράσεις τον πρώτο εκτυπωτή που θα βρεις στην αγορά, είναι να ταιριάζει πλήρως στις ανάγκες σου. Τι εννοούμε; Μα φυσικά να εξυπηρετεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό τις ανάγκες εκτύπωσής σου.

Για παράδειγμα, άλλον εκτυπωτή θα διαλέξεις εάν διαθέτεις επιχείρηση και εκτυπώνεις καθημερινά εκατοντάδες σελίδες εγγράφων, άλλον εκτυπωτή θα επιλέξεις εάν είσαι φωτογράφος και θες να εκτυπώνεις τα έργα σου και άλλον εκτυπωτή τέλος, θα χρειαστείς εάν τον θες για μια απλή καθημερινή χρήση στο home office σου. Επομένως, πριν προχωρήσεις σε κάποια παρορμητική αγορά κοίταξε να έχεις ξεκαθαρίσει τί ακριβώς χρειάζεσαι. Συμβουλή μας είναι όταν καταλήξεις τι ψάχνεις και τι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σου, να κάνεις μια έρευνα αγοράς. Να συγκρίνεις μοντέλα, να ρωτήσεις και να λύσεις τις απορίες σου. Δεν σημαίνει ότι εάν ένας εκτυπωτής είναι πιο ακριβός είναι και αυτόματα καλύτερος για εσένα. Επομένως, ξεκίνα την έρευνα!

2 – Σωστά μελάνια

Νούμερο δυο στη λίστα μας αλλά εξίσου σημαντικό με τον ίδιο τον εκτυπωτή που θα διαλέξεις, είναι τα μελάνια. Μιλάμε για το σωστό μελάνι που όχι μόνο θα ανεβάσει την ποιότητα των εκτυπώσεών σου αλλά θα βγει σε βάθος χρόνου και η οικονομικότερη επιλογή που θα μπορούσες να κάνεις. Εδώ θα σου πούμε να αγοράζεις κάθε φορά καλής ποιότητας μελάνια τα οποία, ακόμα και εάν δεν επιλέγεις αυτά των επώνυμων κατασκευαστών. Υπάρχουν αρκετά ποιοτικά συμβατά μελάνια από ανεξάρτητους κατασκευαστές. Εσύ το μόνο που πρέπει να προσέχεις είναι να προμηθεύεσαι μελάνια που να είναι πλήρως συμβατά με το μοντέλο του εκτυπωτή σου.

5 tips για να εκτυπώνεις σωστά και οικονομικά κάθε φορά-2

3 –  Κατάλληλο χαρτί

Εφόσον έχεις αγοράσει τον ιδανικό για τις ανάγκες σου εκτυπωτή, έχεις βρει καλής ποιότητας μελάνιας, το επόμενο βήμα είναι το κατάλληλο χαρτί εκτύπωσης. Όπως και στην περίπτωση του μηχανήματος, έτσι και εδώ στο χαρτί, το νούμερο ένα κριτήριο είναι να ανταπεξέρχεται στις δικές σου ανάγκες. Για παράδειγμα, εάν κυρίως εκτυπώνεις έγγραφα, ή σημειώσεις ή άλλα αρχεία word, pdf κ.α. για προσωπική χρήση και μόνο, τότε δεν πρέπει να επενδύσεις σε κάποιο αρκετά ποιοτικό χαρτί. Πήγαινε με την οικονομικότερη επιλογή που μπορείς να βρεις. Εάν είσαι επαγγελματίας και εκτυπώνεις δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες σελίδες καθημερινά, τότε εκεί ναι μεν θα επιλέξεις μια οικονομική σχετικά λύση αλλά θα πρέπει να προσέξεις και την ποιότητα του χαρτιού. Άλλωστε, πάνω απ΄όλα είσαι επαγγελματίας και επιθυμείς να σε λογίζουν ως τέτοιον και όλοι οι πελάτες σου. Έαν πάλι θες να εκτυπώνεις φωτογραφίες καλής ανάλυσης τότε, όπως φαντάζεσαι, θα πρέπει να ανέβεις κλίμακα και να περάσεις στα ειδικά χαρτιά εκτυπώσεων φωτογραφιών. Κάνε μια μικρή έρευνα και επίλεξε μεταξύ γυαλιστερού, ματ και άλλων που θα βρεις στην αγορά.

5 tips για να εκτυπώνεις σωστά και οικονομικά κάθε φορά-3

4 – Συχνή εκτύπωση

Και πάμε σε κάτι που ίσως να σου κάνει τρομερή εντύπωση. Εάν πάρεις εκτυπωτή τότε η καλύτερη λύση για να εξασφαλίσεις μια οικονομική εκτύπωση είναι να… εκτυπώνεις όσο πιο συχνά μπορείς! Ναι καλά άκουσες. Όσο πιο πολύ εκτυπώνεις τόσο μεγαλύτερη θα είναι η εξοικονόμηση εκτύπωσης σε βάθος χρόνου. Ένα μηχάνημα έχει φτιαχτεί για να λειτουργεί και όχι να κάθεται και να σκονίζεται σε κάποιο σημείο του γραφείου σου ή να βρίσκεται κλεισμένο στην ντουλάπα σου. Επομένως, μη φοβάσαι να τυπώνεις σε καθημερινή βάση ό,τι χρειάζεσαι. Άλλωστε, για αυτόν το λόγο πήρες και εκτυπωτή. Σκέψου να πάρεις laptop και απλά να το αφήσεις στη θήκη του και να το κοιτάς. Θα το έκανες;

5 – Tips για οικονομικότερη εκτύπωση

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά εδώ. Η έγχρωμη εκτύπωση κοστίζει περισσότερο από την ασπρόμαυρη. Μη νομίζεις όμως ότι όταν επιλέγεις ασπρόμαυρη εκτύπωση για να μειώσεις το κόστος, το μηχάνημά σου δεν χρησιμοποιεί καθόλου τα έγχρωμα μελάνια. Αντιθέτως, σε κάθε ασπρόμαυρη εκτύπωση χρησιμοποιείται και κάποια ποσότητα έγχρωμου μελανιού καθώς θα πρέπει να αποδοθούν καλύτερα οι σκιάσεις ώστε να βγει πιο… «ζωηρή» ή εκτύπωση. Αν πραγματικά θέλεις να εκτυπώσεις ασπρόμαυρα τότε επίλεξε την εκτύπωση σε γκρι κλίμακα (grey scale) ωστε να μειώσεις το κόστος εκτύπωσης σελίδας κατά πολύ.

Ακόμη μια καλή λύση για να εξοικονομίσεις χρήματα, είναι να τυπώνεις κάθε φορά και στις δύο πλευρές του χαρτιού. Αν τυπώσεις κάτι λάθος ή σου ξεφύγει κάτι, μην πετάξεις το χαρτί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρόχειρο για σημειώσεις ή ό,τι άλλο θέλεις. Τέλος, πρόσεξε την ανάλυση των εγγράφων, των φωτογραφιών και σε ό,τι άλλο επιχειρήσεις να τυπώσεις. Εάν δεν ψάχνεις για μια ακριβή εκτύπωση που θα χρησιμοποιήσεις για επαγγελματικούς λόγους τότε προσπάθησε να ρίξεις την ανάλυση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News