Δελτια Τυπου Κυριακή 15/05/2022, 13:05
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΑFQ: Σήμα πιστοποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων από την FoodOxys

ΑFQ: Σήμα πιστοποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων από την FoodOxys

Το πρώτο ελληνικό σήμα πιστοποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων, εγκεκριμένο από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO), δημιούργησε η FoodOxys, εταιρεία τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το ΑFQ (Activity FoodOxys Quality) παρέχει  τόσο στον παραγωγό όσο και στον καταναλωτή πολύτιμες απαντήσεις αναφορικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ευεργετικές ιδιότητες τροφίμων και ποτών.

Το σήμα πιστοποίησης AFQ έχει υιοθετηθεί από σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες τροφίμων, μεταξύ των οποίων η MOLON LAVE, με την πιστοποίηση του ελαιόλαδου φετινής σοδειάς, η ΝΙSSOS, με την πιστοποίηση όλων των ζύθων της εταιρείας, καθώς και η εταιρεία LEVANTES FARM,  με την πιστοποίηση του βιολογικού ελαιόλαδου BRACE.

O ιδρυτής του τεχνοβλαστού, Καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας, έχοντας ασχοληθεί εκτενώς τα τελευταία 20 χρόνια με τη μελέτη της επίδρασης των τροφίμων στη μεταβολική υγεία του ανθρώπου εξηγεί πως «Οι τροφές που καταναλώνουμε παρέχουν στο σώμα μας τις ‘πληροφορίες’ και τα υλικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Εάν δεν λάβουμε τις σωστές πληροφορίες, οι μεταβολικές μας διεργασίες φθίνουν, υποβαθμίζοντας την υγεία του οργανισμού. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τη φράση: ‘Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας’. Αυτό που τρώμε αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της υγείας μας. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι μέχρι πρότινος δεν αποτυπωνόταν η πληροφορία της συμβολής των προϊόντων που καταναλώνουμε στην υγεία μας.  Ο καταναλωτής δε γνώριζε την προσφορά των προϊόντων με τα οποία τρέφεται. Βάλαμε στο τραπέζι μια παράμετρο που τα επόμενα χρόνια θα καθορίσει τις προτιμήσεις των καταναλωτών».

«Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε ένα σήμα που να μπορούσε να  προσδώσει προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα. Στηριζόμασταν στη γνώση ότι τα Ελληνικά προϊόντα είναι καλά. Το σήμα έρχεται να το αποδείξει στην πράξη. Οι επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου, παρά τις τεράστιες απώλειες της πανδημίας, αποφασίζουν στρατηγικά να εντάξουν τα προϊόντα τους στο χώρο της ευεξίας (wellness). Θέτουν ως πρώτη προτεραιότητά τους την καινοτομία προς όφελος της υγείας του ανθρώπου και τη χρήση νέων -χαμηλού κόστους- εργαλείων προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις του καταναλωτή», επισημαίνει ο κ. Φώτης Τέκος, διευθύνων σύμβουλος της FoodOxys.

Στο πλαίσιο του σήματος πιστοποίησης AFQ,  τα αγροτικά προϊόντα αξιολογούνται μέσω ενός συστήματος και όσα περάσουν το κατώφλι ελαχίστων ικανοτήτων λαμβάνουν το πιστοποιητικό, όπως εξηγεί η κ. Ζωή Σκαπέρδα, επιστημονική υπεύθυνη αναλύσεων της εταιρείας. «Προκειμένου να αξιολογηθεί η βιοδραστικότητα του κάθε προϊόντος, έχουν επιλεχθεί αυστηρά βιοτεχνολογικά πρωτόκολλα ελέγχου, μέσω των οποίων αξιολογείται η ικανότητά του να εξουδετερώνει ένα πλήθος συνθετικών και φυσικών ελεύθερων ριζών. Παράλληλα, ελέγχεται η ικανότητα προστασίας του DNA από θραύσεις που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις. Τέλος, το προϊόν δοκιμάζεται ως προς την δυνατότητά του να προστατεύει σημαντικά βιομόρια του οργανισμού, όπως τα λιπίδια, από οξειδωτικές βλάβες που συνδέονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής και τους ρυθμούς του και σχετίζονται σε μελέτες με καρδιοπάθειες, νευρολογικές παθήσεις και τον καρκίνο».

Η FoodOxys είναι εταιρεία τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ιδρύθηκε το 2019 και η έδρα της βρίσκεται στη Λάρισα κοντά στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, από όπου και προήλθε.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News